Boldog születésnapot HOBAS!

55 évvel ezelőtt Svájcban született meg az első HOBAS cső!

 

A Basle Dye Works textilipari vállalatnál kezdődött a történet 1957-ben, ahol a festéshez fából készült hengereket használtak. Ezek egy idő után deformálódtak és elhasadtak, ezzel komoly veszélyforrást jelentettek a drága kelmék számára. A szakemberek a megoldás keresése közben kísérletképpen centrifugális öntéssel előállított üvegszálas poliésztergyanta (GRP) hengert gyártottak. A gyártás módjának és a felhasznált agyagoknak köszönhetően az elvárásoknak megfelelve, szabályos kör keresztmetszetű, sima felületű és nagyon pontos külső átmérőjű terméket sikerült kialakítani.

 

A GRP anyagokat akkor már a hajógyártásban, autóiparban és repülőgépek gyártásához használták. Mivel mind a kémiai anyagokkal, mind a korrózióval szemben ellenálló, más területen is jól alkalmazható. A svájciak folytatták az úttörő munkát, és a centrifugálisan öntött csöveket víz vezetéséhez próbálták ki – ezek a csövek mai is használatban vannak és kifogástalanul működnek. Lépésről lépésre fejlesztették a terméket és a gyártási technológiát, amely ma már automatizált, a termékskála egyre jobban szélesedett és egyedi idomokkal egészült ki. Megszületett a HOBAS!

 

Ma HOBAS GRP csőrendszereket a világ szinte minden táján gyártanak. A HOBAS Csoport tulajdonát gyártási és értékesítési láncolatok alkotják Európában, Észak- és Dél-Amerikában, Ázsiában, Ausztráliában és üzleti partnerei a világ minden táján megtalálhatók.Subscribe to Newsletter